sommelier minimum

Elkészítettünk Önök részére néhány alapvető tanácsot, hogyan válhatnak Önök is szakemberré.

 

 

 


karakterisztikus minőségi és évjárati borok

A karakterisztikus minőségi borokat azokból a szőlőkből készítik, amelyek hosszabb ideig maradnak a tőkéken, mint a minőségi boroké és későősszel szüretelik őket. Ezeket az első osztályú borokat teljesen érett szőlők préselésével nyerik. Nemcsak az egyes fajták kiemeltebb karakterű tulajdonságaival, hanem magasabb alkohol tartalommal, vagy természetes maradék cukorral rendelkeznek.
 A cukortartalomtól függően megkülönböztetünk: magas minőségű (kabinet), késői szüretelésű és válogatott fürtökből készült borokat. Ezekelső osztályú minőségi borok, mivel atúlérett szőlőkben aromatikus és íz anyagok, cukrok koncentrálódnak és előfordulhat bennük nemes penész is. Mindez néhány borfajtánál pikáns, utánozhatatlan de kellemes ízteredményez.

minőségi  19°ČNM-ig (ČNM : cukortartalom kg /100 l mustban 15 C0 fokon mérve)

kabinet (magas minőségű)  19°ČNM-tól

késői szüretelés 21°ČNM-tól

fürt válogatás 24°ČNM-tól

szemválogatás 27°ČNM-tól

szalma és jégbor 27°ČNM-tól


A jó étel megérdemli a gondosan kiválasztott minőségi bort - fontos, hogy harmonikus, vagy fordítva érdekes, kontraszt egység jöjjön létre.

 

hogyan nyissuk ki a palackot - a zárókupak szerepe

A zárókupaknak a palack sértetlenségét kell biztosítania. Ezen túlmenően lassítja a palackon belüli és a külső környezet közötti gáz cserét. A zárókupak vizuális dolog, elsősorban a borral teli palackot díszíti. Zárókupakok többségét műanyagból, vagy sztaniolpapírból készítik.

 

a dugó helyes kihúzása

A dugóhúzó használata mindig a húzóerő hatásától függ. A dugónak a palack nyakából enyhén és kellő biztonsággal kellene kicsúsznia, anélkül, hogy kiráncigálnánk.
Enyhén azért, mert a dugó erőteljes kirántása a bort károsíthatja. A palack belső nyomásának a külső környezetivel történő gyors kiegyenlítése és a hirtelen beáramló oxigén a jó borokat stresszeli. 

 

 

a dugó vizsgálata

A bor kiöntése előtt a dugót az orrunkhoz emeljük.
A beteg dugókat már a szaguk elárulja. 


a bor minősítése

Aki a palackot kinyitja, először magának tölt, hogy kis hörpintéssel megkóstolhassa a bort.

 

bor kitöltése

Bort a poharakba lassan és óvatosan töltjük, nem hirtelen sugárral. Minőségi boroknál, a bort töltő kezébe veheti a poharat, annak felső részét a palack nyakához dönti és a bort fokozatosan kitölti. Általában azonban a pohár az asztalon helyezkedik el és a bort fentről beletöltik. A palacknak az asztalnál, vagyis a közönség szeme előtt történő kinyitásának -a "coram publico" elvnek- hosszú távú hagyománya van.

 

 

a bor töltése

A vendéglátó mikor meggyőződik róla, hogy jó a bor, akkor a vendégeket is megkínálja.
Ilyenkor a vendéglátó a saját poharába utolsóként tölt.

fehérborok 8 - 14°C

rosé borok   8 - 10°C

vörös borok 14 - 18°C

 

a pohárba töltendő bormennyiség

Általános szabály, hogy a kis poharakat egyharmadig, a nagy poharakat egy negyedig töltjük meg, a megmaradó bor a palackban marad. A borban teljes körűen felszabadul bukéja, és így jobban ízlik.

 

 

 

 

 

a pohár tartása és kóstolás

A poharat soha sem a kelyhénél, hanem a száránál fogjuk.